Japanska kockknivar
Kockknivar som skär igenom det du önskar i köket
En japansk kockkniv är ett utmärkt komplement till knivsamlingen i köket. Det är framförallt två anledningar som ligger till grund för att japanska kockknivar blivit så uppskattade som dem är. Den är hårdare än en sedvanlig kniv och den slipas i en brantare vinkel, vilket givetvis påverkar vilken skärförmåga som finns i kniven.
Kockknivens stål är annorlunda
Stål är en legering mellan järn och kol och det som produceras som följd är rent kolstål. För att få till en rostfri effekt så tillsätts Chrom eller Molybden och vanligtvis finns det lite av båda. Det som särskiljer den japanska ståltraditionen är just att de tillsätter mer kol än vad övriga gör, och ett stål som är rikare på kol blir också hårdare.
Kolet ser nämligen till att stålet klarar av högre temperaturer och högre temperaturer gör så att molekylerna kommer längre ifrån varandra. När dessa molekyler sedan kyls ner så slås de ihop med en oerhörd kraft som skapar ett hårt och och härdat stål. Japanska kockknivar har aldrig lägre kolhalt än 0,8% samtidigt som europeiska kockknivar sällan har högre än 0,6%.
Skär upp bitar precis som du vill
Att vara utrustad med en ordentlig och hård men samtidigt vass kniv skapar en oerhörd frihet i köket. Det går att skära upp bitar precis som man önskar genom att enkelt låta kniven nästintill glida igenom kött, grönsaker eller frukt. Det finns en charm i att kunna bestämma precis hur man vill att bitarna ska vara, och att kunna skära upp jämnt utan någon större ansträngning.
Hos oss på Trendzone finner du ett noggrant utvalt sortiment av kvalitetsknivar som är redo att användas och bli en essentiell del av ditt kök. Du kan se alla våra kockknivar här.